Week 3

Week 3

Dag 15 maandag 13 juni
Yellowstone NP

Weer om 07:00am van de campground weg gereden en afgeslagen richting Mammoth.
Op de eerste overlook dat is Norris Basin Overlook de generator gestart voor het ontbijt.
Daarna doorgereden richting Mammoth, bij Swan Lake gestopt omdat er een groep mensen met telelenzen stond maar dat waren vogelspotters zodat we daar vlug klaar waren.
Bij de Minerva Terrace gestopt en daar de computer opgestart, Annie had daar gisteren een goede ontvangst met onze T-Mobile hotspot.
Mijn verslagen van de laatste twee dagen gingen goed maar die van Annie wilden niet lukken.
Nog een deel van de Minerva Terrace bezocht en daarna richting Gardiner gereden om te tanken.

933 920 923Bij de noord ingang hebben ze een en ander flink opgeknapt, waar men vroeger van het ene in het andere gat bonkte is alles opnieuw geasfalteerd ook is de toegangsweg verlegt men moet nu niet meer onder de poort door maar slaat er net voor al af.
Als men dat wilt kan men nog wel onder de poort door maar dan moet men aansluiten in de andere rij.
Het is om 09:10am al druk er staat al een file om het park in te gaan.
In Gardiner de tank gevuld en daar lukte het wel om Annie haar verslagen online te krijgen dankzij het open wifi netwerk van een naast de pomp gelegen restaurant.
Brandstof in Gardiner $ 2,459 per gallon in het park is men $ 2,699 kwijt, met een auto misschien niet interessant maar met een camper zeker wel.
Zeker als men toch al in Mammoth is dan is het maar 5 mijl verder.
Ik wilde toch al naar de noordingang, want dat is de enige plek in het park waar ook nog een Prickly Pear cactussoort groeit en zoals ik al vermoede stonden die mooi in bloei.

934 936 937Terug naar Mammoth en daar nog een paar van de plaatselijke Elk op de foto gezet.

944Richting Tower-Roosevelt spotten we onderweg een paar Deer.
Net voorbij de weg naar de Petrified Tree waar we gisteren net een beer misten hebben we vandaar meer geluk.
Er gaan net twee auto’s weg dus steek ik de camper in het ontstane gat.
Als we uitstappen begint er gelijk een echtpaar te schelden dat die rot camper weg moet en ik zou hun auto geraakt hebben en nu kunnen ze ook niet in de achterklep omdat de camper daar staat. Zeg alleen maar dat ik hun auto zeer zeker niet geraakt heb en laat ze voor de rest maar tieren.
Het was inderdaad krap tussen hun auto en de camper zit nog 1,5 inch en aan de andere kant is er tussen de ander auto en de camper nog een inch of 4 over.
Het viswijf gilt dat ze de Ranger er bij gaat halen, ik reageer maar niet en ga de beren fotograferen het is een Blackbear met een jong.

953 958Heel wat foto’s verder komt er een Ranger naar mij toe en krijg ik een standje omdat ik onverantwoord zou hebben gereden, de twee grootsmoelen zijn ondertussen vlug in hun auto gestapt en weggereden.
De Ranger vraagt waar we vandaan komen en ik geef aan uit Nederland en daar zijn we dit soort krappe situaties gewend, hij geeft aan dat het hier een overtreding is maar hij het bij een waarschuwing laat als ik beloof het niet nogmaals te doen.
De beer met jong is ondertussen uit het zicht dus willen we verder, hiervoor moet ik achteruit de weg op, de Ranger vraagt of ik zijn collega kan zien in mijn spiegel, nee want hij staat achter de camper maar ik zie wel mijn vrouw en die zal mij achteruit geleiden.
Dat is niet de bedoeling dus moet ik op zijn aanwijzingen achteruit komen, mij best als er maar iemand aanwijzingen geeft.
Eenmaal op de weg stapt Annie in en zegt dat het eigenlijk twee overtredingen waren omdat ik ook te kort op de andere auto zou staan en men heeft het kenteken doorgegeven aan de andere Rangers dus er wordt op ons gelet, vindt het best.
We gaan weer verder en slaan bij Tower-Roosevelt af richting de noordoost ingang.
Tussen de bruggen over de Yellowstone River en de Lamar River staan weer wat auto’s aan de kant, er lopen vijf Bighorn Sheep met een jong aan de ene kant en nog een zesde aan de andere kant.
Even verderop liggen twee Pronghorn bokken lekker in een dalletje.

962 967In de canyon die de Lamar River heeft uitgesleten staan weer wat auto’s en kijkt iedereen naar boven aan de andere kant van de rivier.
Er zit een Eaglenest in een boomtop en biede ouders zijn thuis, een zit op een tak gelijk naast het nest en de andere is op het nest en lijkt de jonge te voeren.
Na betere bestudering blijkt het een Ospreynest te zijn.

973Lamar Valley in en daar zien we verschillende groepen Bison met kalveren.
Bij Pebble Creek campground draaien we om en gaan weer richting Tower-Roosevelt.
Ik zie een aantal Irissen in bloei staan en stop op een turnout en loop terug voor wat foto’s onderweg kom ik dan ook nog wit bloeiende Anemonen en blauw bloeiende Sissyringia tegen altijd leuk om weer wat nieuwe soorten tegen te komen.

988 989992  We gaan richting Canyon Village en gebruiken bij Tower Falls de lunch.
Bij Canyon Village leeg ik de grijswatertank en vul de schoonwatertank als het goed is moeten we nu tot we in Cody zijn niet meer dumpen.
Het is nog vroeg in de middag dus besluiten we naar Norris Geyser Basin te rijden, daar komen we in een roadwork terecht, men is een deel van de toegangsweg aan het asfalteren en het kost ons 30 minuten om op het parkeerterrein te komen.
De lucht ziet wat dreigend en we steken een regencape in de kontzak, we zijn op ongeveer ¼ deel van de wandeling als het begint te onweren en regenen, even later zit er ook hagel tussen en besluiten we terug te gaan.

1000 1005 1006Als we weer aan het begin staan is het droog maar zo donker dat we geen risico nemen en de camper opzoeken.
Het wegkomen gaat gelukkig iets vlotter je moet geluk hebben met de vlaggenisten wanneer welke richting mag rijden.
We gaan richting Madison Junction, op Gibbon Meadow komen we weer in een traficjam terecht er blijkt een Elk Bull tussen de bomen te staan, in plaats van aan de kant te gaan stoppen de mensen midden op de weg om foto’s te maken zo krijg je wel een file.
Niet zo’n lange gelukkig, we gaan verder naar Gibbon Falls , Artists Paintpots slaan we in verband met het weer (regen) over.
Na wat foto’s van de waterval rijden we tot Madison Junction en draaien dan terug.

1012De Elk Bull file richting Madison neemt ondertussen dramatische proporties aan, richting Norris valt het gelukkig voor ons erg mee.
Rond 05:30 zijn we weer op de campground daar hebben we allemaal nieuwe buren gekregen waaronder een camper met Franse nummerplaat en een met een Belgische plaat.
Gereden: 139,8 mile.
Getankt: Gardiner, 26,580 gallon á 2,359
Campground: Norris, kosten $ 20,00 geen voorzieningen behalve toiletten.

Dag 16 dinsdag 14 juni
Yellowstone NP

Vanmorgen waren we wat vroeger wakker om 06:50am reden we al van de campground af, linksaf richting Madison.
Als we het kantoortje, waar men moet inschrijven voor een plekje, passeren staan daar al zes campers en auto’s te wachten voor en plekje en dan te bedenken dat het kantoortje pas om 08:00am open gaat.
Op een turnout bij Gibbon Meadows het ontbijt gemaakt en daarna doorgereden met de bedoeling om vandaag de Geyser Basins te doen.
We wilden eerst de Firehole Canyon Drive doen en zo de Firehole Falls meenemen maar daar mag men tegenwoordig niet meer in met een camper.
Eerste stop is de Fountain Paint Pot, het is nog maar 08:00am maar al erg druk, we maken een rondje langs alle poelen en bubbelgaten.

1015 1024Het zou volgens de weersverwachting vanmorgen zonnig zijn maar de bewolking komt nu al flink opzetten.
Hierna willen we de Firehol Lake Drive met Great Fountian Geyser doen maar ook deze is tegenwoordig verboden voor campers en bussen.
Volgende stop Midway Geyser Basin met de Grand Prismatic Spring, hier is het al heel erg druk we lopen gewoon in file de brug over.

108510831093Black Sand Basin is de volgende en ook hier als bonus weer flink wat wildflower, het gespetter wordt wat meer en aan het eind van ons rondje wordt het daadwerkelijk regen.

1107 1113 1114Upper Geyser Basin met onder andere Old Faithful beginnen we niet meer aan om nu in de regen langs al die geysers te lopen trekt ons niet zo en voor foto’s is het ook geen geschikt weer.
We rijden richting West Thumb, maken een fotostop bij Kepler Cascades waar het net lang genoeg droog is voor de vijftig meter die men moet lopen.

1131We passeren de Continental Divide twee keer en komen dan bij West Thumb ook daar is het druk maar zouden we een parkeerplek kunnen vinden alleen blijft het regenen en rijden we door.
Als we het parkeerterrein afdraaien staan er twee Elk in het bos.
Onderweg richting Fishing Bridge gaan de hemelsluizen pas echt open het komt met bakken naar beneden en dan kom je natuurlijk net in een wildlifejam uit.
Waar Annie zondag de Elk op een landtong zag, lopen nu verschillende Elk dames met een aantal jongen hoeveel komen we niet achter.
Door de grote hoeveelheid mensen die deels veel te dichtbij komen waardoor moeders en jonge van elkaar gescheiden worden zijn de dieren erg gestrest wat te horen is aan het gefluit wat ze laten horen.

1135 1136De regen is even wat minder zodat we wat foto’s kunnen maken of die wat geworden zijn is afwachten want het was erg donker.
Er staat nog een dame in haar auto die zegt dat de mensen te dichtbij komen en ze kan het weten, want ze zegt dat ze Ranger is, dat ze zelf helemaal van voren staat was haar waarschijnlijk ontgaan maar ja er zat ook een Texas nummerplaat op de auto en daar is nu eenmaal alles groter ook de ego’s, denk ik.
We gaan verder en rijden de Gull Point Drive waar we nog twee Pelikanen op de foto zetten.

1141Vervolgens een rondje door Lake Village, daar zien we ineens een flinke rookpluim zou de bliksem zijn ingeslagen?
Dan moet dat in een cabin geweest zijn, want Annie zag er een waar de vlammen uitsloegen.
Verder richting Canyon Village en gestopt bij de LeHardys Rapids voor wat foto’s er kwam erg veel water overheen waardoor een deel van de schoonheid wat verloren ging, daar ook gelijk de lunch gebruikt.

1144 1148Door Hayden Valley waar we verschillende groepen Bison fotograferen, verder helaas geen wildlife.

1151 1154 1152De South Rim Drive naar Artist Point gedaan maar niet gestopt, het regent nog steeds wel minder maar je kon bij Artist Point ook nog eens over de koppen lopen.
We zijn het weer een beetje zat en besluiten naar de campground te rijden en het verder rustig aan te doen.
Zomaar rondrijden heeft in dit weer weinig nut.
Camper op zijn plek en ontspannen dat is na twee weken rondrijden ook wel eens lekker.
Gereden: 105,9 mile.
Getankt: niet
Campground: Norris, kosten $ 20,00 geen voorzieningen behalve toiletten

Dag 17 woensdag 15 juni
Yellowstone NP

Halverwege de nacht is het gaan regenen en bij het opstaan regent het nog steeds.
We vertrekken weer om 07:00am van de campground en zien alweer een auto of zes klaar staan bij het kantoor.
We gaan eerst naar West Yellowstone en dus eten we op dezelfde turnout als gisteren.
De bewolking hangt zo laag dat er van de omliggende bergen niets te zien is, als de weg wat klimt komen we in de mist/laaghangende bewolking uit.
Ondanks het slechte weer komen we ook vandaag weer veel verkeer tegen, Yellowstone uit zijn wij de enige, denk ik, want ik moet niet een keer aan de kant voor achterop komend verkeer.
In West Yellowstone vul ik eerst de tank en gaat Annie opzoek naar een wifi verbinding, die zijn er genoeg maar allemaal met een sleutel/paswoord.
We besluiten naar Grizzly RV Park te rijden, daar konden we in het verleden als gast 15 minuten van hun wifi gebruik maken.
Als ik de goede richting opdraai zie ik gelijk een bord met de grote gele M, daar hebben ze ook gratis wifi.
Op het parkeerterrein geen verbinding dan maar even naar binnen, mijn verslagen gaan redelijk vlot online hoewel de wifi niet vlug is maar bij Annie lukt het weer voor geen meter, na de vakantie toch maar eens kijken of ze haar site over kan zetten naar de provider die ik gebruik wat de hare is echt waardeloos.
Door gereden naar Grizzly RV maar daar kan men niet meer als gast inloggen.
We besluiten mede door de nog steeds vallende regen om een bezoek te brengen aan het Grizzly & Wolf Discovery Center, afgelopen zaterdag hoorde we hier van Albert en Lyan goede verhalen over.

1227We parkeren op het ruime parkeerterrein en lopen naar de ingang voor $12,26 inclusief tax p/p mag men naar binnen, het kaartje is trouwens goed voor twee op een volgende dagen.
Binnen is er een mooie tentoonstelling met onder andere een overzicht hoe het beleid ten opzichte van de beren binnen Yellowstone is veranderd.

1161Er is een periode geweest dat het heel normaal was dat de bezoekers de dieren voerden en dat al het afval op een landfill binnen het park werd gestort wat dan weer veel beren en dus bezoekers trok.
Er is zelfs een periode geweest dat het personeel van de hotels de keukenresten tegen de avond op het gazon voor het hotel gooiden om zo de gasten de beren te laten zien.
De dieren waren toen bijna volledig afhankelijk van het eten van menseneten/afval na een aantal incidenten waarbij gewonden vielen is men het beleid gaan veranderen en ben je nu zelfs strafbaar als je het voedsel niet beerproef opbergt.
Er zitten acht Grizzly’s in het centrum, deze krijg je niet allemaal tegelijk te zien maar verspreid over de dag komen ze allemaal buiten en voor publiek zichtbaar.
Een hele grote uit Alaska die 1.000 lbs weegt deze wordt ook gebruikt om allerlei coolers en andere containers te testen op beerproef bestendigheid.

11661169Dan een broer en zus ook uit Alaska maar die wegen samen nog niet zoveel als de grote.
Verder een groep van vijf die gezamenlijk naar buiten mogen, deze zijn van verschillende plekken in Montana en Wyoming afkomstig.

11671223 Verder zijn er zes Wolven drie koppels uit verschillende gebieden.

1190 1208Ook zitten er een aantal roofvogels waaronder een Golden Eagle, twee volwassen en een jonge Bald Eagle en nog een paar soorten allemaal zijn verwonde dieren die niet(goed) meer kunnen vliegen.

1181Een zeer leuke maar ook erg koude besteding van de morgen.
We gaan terug het park in en zijn zeker niet de enige gelukkig zijn er aan deze kant twee banen voor pashouders wat een stuk vlotter gaat.
In het park rijden we via Norris naar Canyon om de noordelijke loop andersom te rijden.
Het weer begint op te knappen, het wordt wat lichter en de regen wordt ook minder, als de bewolking wat optrekt zien we dat de regen van vannacht en vanmorgen hogerop in de vorm van sneeuw is gevallen.
Op Dunraven Pass rijden we dan ook door een winterwonderland met verse sneeuw op de grond en dennenbomen.

sam_5073In de afdaling na Mount Washburn staan een paar auto’s op een turnout en kijkt men met telelenzen naar beneden er staat een grote kudde Elk met jonge te grazen.

1233Een stukje verder gebruiken we de lunch en als we weer willen gaan rijden stopt er een auto die uit tegenovergestelde richting komt.
De man geeft aan dat er een goede mijl verderop een beer loopt aan de voor ons linkerkant van de weg.
Even later komen we dan ook in een Bearjam terecht er loopt een cinnamon kleurige Grizzly op de berghelling, mogelijk dezelfde als we van de week zagen want het is ongeveer op dezelfde plek lang Antelope Creek.

1237Als we na een serie foto’s weer doorrijden zit er een paar honderd meter verder een Yellow-bellied Marmot in de berm, voordat we een foto kunnen maken verdwijnt hij tussen de struiken.
Volgende stop is Calcite Springs overlook, daar kan men vaak Bighorn Sheep zien aan de andere kant van de Yellowstone River.
Deze keer zien we ze niet maar een groepje dames heeft er een gezien en geeft aan waar we moeten kijken.

1240 1244Als ik aangeef dat er richting Canyon een Grizzly zit krijgen we als wederantwoord dat er richting Tower-Roosevelt een Blackbear met twee cubs zit.
Een verder vlakbij Rainy Lake is inderdaad en Bearjam, we zien wel de grote beer maar de kleintjes zijn niet te zien en de grote verdwijnt na een paar foto’s over de bergrim uit zicht.

1247Tussen Tower en Mammoth zien we geen wildlife behalve de Mammoth Elk die nu net buiten het dorp lopen.
In Mammoth nogmaals geprobeerd om Annie haar verslagen online te krijgen, net als van de week vol bereik met onze T-Mobile hotspot maar de provider van Annie haar site geeft niet thuis.
Tussen Mammoth en Norris alleen een paar Elk gezien, we rijden nog even door naar Artists Paintpots maar daar is het zo druk dat ik maar nauwelijks een rondje over het parkeerterrein kan maken zonder klem te rijden.
Op Gibbon Meadows loopt trouwens een enorme grote kudde Bison, wel een stuk naar achteren en we zien dan ook hele groepen mensen het veld inlopen om dichterbij te komen waarbij sommige zo’n beetje tussen de kudde lopen.
Hoop eigenlijk stiekem nog steeds een foto te maken dat er iemand op de horens gaat, het is soms echt niet te filmen wat een mens uithaalt voor een foto.
Naar de campground en morgen is er een nieuwe dag.
Gereden: 135,1 mile.
Getankt: West Yellowstone, 29,761 á $ 2,519
Campground: Norris, kosten $ 20,00 geen voorzieningen behalve toiletten

Dag 18 donderdag 16 juni
Yellowstone NP

Vannacht nog een kleine bui regen gehad, niet veel maar genoeg om even uit bed te gaan om de dakramen/luiken te sluiten zodat het niet in regent.
Om 07:15am van de campground weggereden toen stond er al weer een rij van 10 auto’s te wachten.
Die rij groeide in de korte periode dat wij op de turnout stonden voor het ontbijt al aan tot 16.
Vanmiddag zagen we op het bord bij de noord ingang dat alle campgrounds FULL waren behalve Lewis helemaal in het zuiden en ver weg van alle leuke dingen, de campground bij Grant Village is om een of andere reden nog steeds gesloten, volgens de parkkrant gaat deze aanstaande zondag pas open.
We hebben gisteravond besloten om Norris Geyser Basis in de herhaling te zetten, het is maar een mijl van de campground dus reden we om 08:00am het parkeerterrein al op.
De wegwerkzaamheden op de toegangsweg en een deel van het parkeerterrein zijn ook klaar dus geen half uur vertraging meer.
Het is nog lekker rustig als we aan ons rondje beginnen, we doen de beide loops en komen rond 09:50am weer bij de camper.

1253 1258126812781285De eerste bussen lossen dan net hun passagiers dus daar zijn we net op tijd weg.
Het parkeerterrein heeft een deel voor auto’s en een deel voor bussen en campers, als een personenauto parkeert op het bus/camperdeel wordt de chauffeur er door de chauffeur van een Yellowstonebus er fijntjes op gewezen dat hij daar niet mag staan.
Er was nog genoeg ruimte op het andere deel maar dit was iets (25 meter) korter lopen.
Volgende stop Artists Paintpots, voor we daar zien komen we in en Bison-jam uit.
De kudde die op Gibbon Meadow loopt heeft besloten de weg over te steken om het gras aan de andere kant te proberen en dat geeft een file, ook omdat de mensen stoppen voor foto’s veelal gewoon midden op de weg.
Op het parkeerterrein van de Paintpots is het al behoorlijk druk maar kunnen we nog een plek langs de kant vinden.
Eerst een stuk door het bos lopen en dan het rondje langs de paintpots wat vooral van boven af een mooi beeld geeft van de verschillende kleuren.

1306 1307 1313Terug bij de camper is het inmiddels voor velen rondjes rijden tot er en plekje vrij komt.
We besluiten als afsluiting van deze dagen in Yellowstone de noordelijke loop met de rit door Lamar Valley nog een keer te doen.
Er is op deze ronde nu eenmaal meer kans op wildlife dan op de zuidelijke loop
Eerst weer in de Bison-jam waar we zien dat een deel van de kudde weer terug is naar hun oude locatie.

1334Via Canyon Village richting Tower-Roosevelt, zien we dat alle sneeuw van gisteren is al weer gesmolten is, we zien op dit stuk geen wildlife en maken dan ook geen stop.
Het waait er hard en het is een erg koude wind daarboven.
We slaan af richting de noordoost ingang en komen 200 meter voor de brug over de Yellowstone River in een Bear-jam terecht, er staan hulprangers die het verkeer regelen en de mensen ver genoeg van de beren houden.
We kunnen net voor de brug parkeren en lopen terug nar de plek waar de beren zitten.
Er is een mama BlackBear die onder de struiken ligt te slapen, nadat ze haar twee cubs een boom heeft ingestuurd, daar zitten ze op een verlaten nest en klimmen even later wat hoger waardoor ze beter te zien zijn.
We schieten weer heel wat foto’s in de hoop dat er wat bruikbaars tussen zit.

1344 1350 1355Aan de andere kant van de weg zit boven op de berg nog een beest door het gekrijs dacht ik eerst aan een jonge Bald-Eagle maar het bleek een Yellow-bellied Marmot te zijn.
We rijden weer verder en stoppen bij het Bald-Eagle nest wat we van de week al zagen en dat een Osprey nest blijkt te zijn, deze keer is er maar een van de ouders op het nest.
Als je langs de weg stopt en je staat dan met een verrekijker of telelens naar iets te kijken duurt het geen minuut of er stoppen al andere auto’s ook nu staat er al vlug een rijtje.
Geeft wel leuke gesprekken op deze mannier en vaak ook tips voor andere spotplekken.
Zo begrepen we dat de berin en de twee cubs er vanmorgen vroeg al zat.
We rijden verder Lamar Valley in en zien dat er heel wat meer Bison loopt dat van de week.
Bij Pebbles campground keren we weer om en gebruiken de lunch op een turnout van een trailhead.
Op de terugweg zien we Bison en hier en daar wat Pronghorn en bij Specimen Ridge nog vier Bighorn Sheep.

1363De Bear-jam bij de Yellowstone River Bridge is er nog steeds maar omdat mama nog steeds slaapt en de cubs in de boom zitten besluiten we door te rijden.
We gaan naar Gardiner om te tanken (was $ 0,04 duurder dan van de week) en Annie probeert haar site bij te werken wat in een ogenblijk gebeurt was, het blijft en raadsel waarom het hier wel lukt een 5 mijl verder niet.
We gaan weer terug het park in en komen voor de tweede keer vandaag achter een auto waarvan de chauffeur doodsangsten uitstaat en met een slakkengangetje door de bochten gaat waarbij hij ook nog eens midden op de weg rijdt en dus half op de andere rijbaan.
Net voor we Golden Gate inrijden komen we weer in een jam uit, dat zal niet zijn voor iets op het deel door Golden Gate maar meer waarschijnlijk voor iets in Gardners Hole de valley waar Swan Lake in ligt.
Er blijkt een eenzame Bison Bull gelijk aan het begin van Gardners Hole op een heuvel te staan en dat gaf de jam.
Naast alle wildlife jams die we deze week gezien hebben kwamen we ook een nieuw soort jam tegen namelijk de shit-jam, bij bijna alle pittoilets onderweg en zeker waar veel publiek was zoals in de Geyser Basins en picknickarea stonden lange rijen te wachten om een kleine of grote boodschap te doen.
We zijn dan toch wel blij dat we die voorziening in ons eigen huisje hebben, weet je ook zeker dat het schoon en reukvrij is.
Terug op de campground lekker ontspannen en aan een boodschappenlijst werken, de kasten, koelkast en vriezer raken akelig leeg.
Morgen naar Cody waar we eerst een bezoek brengen aan de Walmart voor we op de campground weer een paar machines was te doen hebben.
En lekker lang douchen, dat gaat goed in de camper maar daar zit niet zoveel druk op het water als op een campground.
Gereden: 117,6 mile.
Getankt: Gardiner, 24,228 á $ 2,499
Campground: Norris, kosten $ 20,00 geen voorzieningen behalve toiletten

Dag 19 vrijdag 17 juni
Yellowstone NP > Cody

Vannacht was de koudste nacht tot nu toe, gisterenavond voor het eerst de kachel aan gedaan voornamelijk om het wat aangenamer te maken tijdens het douchen.
Hj was aan blijven staan op de laagste stand (55F) en rond 03:00am sloeg hij aan.
Vanwege het lawaai wat hij maakt ( de ventilator) uitgezet en vanmorgen was het nog maar 5,6C in de camper toen we opstonden.
Om 07:10am reden we weg en zagen de gebruikelijke rij wachtende alweer bij het kantoor staan,
Ik heb geen idee hoeveel plekken er per dag vrij komen maar in deze periode van het jaar moet je er vroeg bij zijn als je een plekje op de First Come, First Served campgrounds van de NPS wil hebben.
Denk dat je na 09:00am al te laat bent, wij hebben zondag erg veel geluk gehad, dat we op 10:30am nog een plekje konden krijgen.
We ontbijten weer met zicht op een kleine kudde Bison die al een paar dagen op de Meadow naast de campround lopen.
Dan is het richting Cody, eerst naar Canyon Village waar we net buiten het dorp richting Hayden Valley een redelijk grote groep Elk zien staan.
In Hayden Valley verschillend groepen Bison.
Tussen LaHardys Rapids en Fishing Bridge komen we in een kleine jam terecht en zien en grote Grizzly Bear lopen, camper aan de kant en vlug naar buiten voor foto’s, want hij is aan de wandel en lijkt geen zin te hebben in poseren.

1374Als we door het park rijden heb ik tegenwoordig standaard de telelens op mijn camera zitten en ligt het toestel naast mijn stoel klaar om direct in actie te komen.
De dieren zijn weg voor je er erg in hebt en je kan voor andere foto’s altijd nog van lens wisselen, als je van gewone naar telelens moet wisselen is de kans groot dat het beest al weg is.
Bij Fishing Bridge slaan we af richting de oost ingang en Cody.
Mijn betere helft had al zitten klagen dat ze nog gen Coyote had gezien in het park.
Bij Indian Pond ga ik op de rem en aan de kant en zeg Coyote aan jou kant, het dier liep rustig rond te scharrelen op niet zo’n grote afstand van de camper geeft vast en zeker mooie foto’s

1380Weer een wens ingevuld, volgende wens is € 1.000.000 maar of die ingelost gaat worden betwijfel ik zeer.
Na nog een korte stop bij Steamboat Point zetten we de klim in naar Sylvan Pass waar we op 8530ft nog in een restantje sneeuw uitkomen.
In de afdaling nog en waterval meegenomen en dan komen we bij de ingang voor ons nu uitgang.
Maximum snelheid 15 m/u komt dat even goed uit in de berm zit een Yellow-bellied Marmot en ik kan er precies naast stoppen, het dier zit maar 5 meter van de camper vandaan en blijft rustig zitten eten.

1384Het park uit volgen we de US-14/16/20 richting Cody de weg volgt de loop van de North Fork of the Shoshone River en we letten dan ook scherp op, we zijn hier al vaker Moose tegen gekomen maar vandaag wil dat niet lukken.
Het Shoshone Reservior in het Buffelo Bill State Park staat mooi op peil, na de Buffelo Bill Dam en de drie tunnels rollen we Cody binnen en draaien het parkeerterrein van de Walmart op daar worden de voorraden weer aangevuld waarna we nog en paar mijl verder rijden naar de campground voor de komende twee dagen.
We melden ons om 11:55am in de office en krijgen onze plek toegewezen, dat blijkt de moeilijk indraaibare plek te zijn waar we in 2011 ook al een nacht stonden, zouden ze ons soms kennen?
De kassa heeft problemen dus krijgen we de papieren en kunnen later terug komen om te betalen.
Wat het betalen aangaat is het hier nog zeer ouderwets namelijk alleen cash of met een check, plastic geld doen ze niet aan, wel staat er een ATM machine in de office.
Camper op zijn plek wat deze keer gemakkelijk ging omdat de plekken er tegenover nog leeg waren.
Watertank vullen daarna citywater en stroom aansluiten en de vuilwatertanks legen en dan is het tijd voor de was.
We vullen drie machines voordeel van vroeg aankomen is dat alle machines vrij zijn tegen de tijd dat onze was droog is zijn alle wasmachines in gebruik.
Volgende stap is de douche om de haren eens uitgebreid te wassen dat is zeker met lang haar behelpen in de camperdouche.
De wifi op de site is nog steeds knudde ook bij de laundry wordt je er steeds uitgemikt, als we de site gaan betalen doen we ons beklag daarover, in 2011 was het ook zo en toen kregen we een ander paswoord om in te loggen maar dat is er niet meer.
In de office werkt het goed mogelijk ook in de Grizzly Den (Arcadehal) en als dat niet werkt mogen we in de office komen waar ze achter een plekje hebben waar het wel goed werkt.
Een hele dag prachtig weer gehad we lopen dan ook weer in korte broek, tegen de avond trekt het dicht en krijgen we een flinke onweersbui maar die trekt na een half uurtje over en komt de zon terug.
Voor morgen is de verwachting 90F dat wordt dus een schaduwplekje zoeken op de Powwow.
Gereden: 104,5 mile.
Getankt: Gardiner, niet
Campground: Ponderosa Campground, kosten $ 43,20 met 10% AAA korting, full hookup en wifi.

Dag 20 zaterdag 18 juni
Cody > Powwow

We moeten nergens heen en de Plains Indian Museum Powwow begint pas om 12:00 noon toch loopt de wekker om 07:00am af, kwestie van gewoonte zullen we maar zeggen.
We ontbijten zeer op het gemak.
Annie zoekt haar foto’s van de laatste dagen uit en terwijl ik een rondje over de campground maak verdwijnt ze naar de Grizzly Den.
Daar lukte het gisteren ook goed om een en ander online te krijgen en ook nu gaat het vlot.
De verslagen zijn weer helemaal bij wat bij Annie betekend dat ook de foto’s er bijstaan.
Tegen 11:00am pakken we de stoelen en een paar flessen water en lopen naar het terrein waar de Powwow gehouden wordt, dat is nog geen 10 minuten van de campground vandaan, het is dan al flink warm.
We betalen de intree van $ 10,00 p/p en krijgen een stempel op de hand zo kan je het terrein tussendoor ook verlaten om later terug te komen.
Of dat stempel ook voor de avond editie geldig is weet ik niet.
We maken eerst een rondje langs de kramen met handel ‘vooral sieraden’ en kijken ondertussen waar we het beste kunnen gaan zitten.
Dat wordt een van de weinige nog vrije plekje in de schaduw waarbij we voor foto’s geregeld naar voren kunnen lopen.
Dat is overigens geen enkel probleem, ik krijg meermaals van verschillende indianen te horen dat ik gerust voor hun luifel mag komen zitten om foto’s te maken Annie kreeg zelfs een stoel aangeboden onder een van de luifels.
Om 12:00 noon begint het geheel met de grote openings opkomst waarbij alle deelnemers achter de Indian Nations en de Amerikaanse vlag opkomen.

1391Na de nodige toespraken en een gebed beginnen de dansrondes voor de verschillende categorieën dansers waarbij de meeste groepen twee dansen moeten doen iedere keer begeleid door een andere drumgroep met zanger(s).
Deze drummers behoren tot verschillende stammen het waren er en stuk of negen.
Er zitten weer schitterende kostuums tussen en fotograferen is geen enkel probleem als je maar vriendelijk en beleeft blijft, iets wat de deelnemers ook allemaal zijn.

1394 1395 1396 1400De maag begint te knorren en ik ga in de rij voor twee Indian Taco’s met alles er op en er aan, een heel lekker maar ook erg vullende Indian flatbread met veel lekkere vulling die je zelf nog aan kan vullen met verschillende sausen.
Er is ook een tent met hamburgers en hotdogs waar men veel vlugger aan de beurt is maar de traditionele Indian Taco is de rij van 20 minuten zeker waard.
Gelukkig was de rij grotendeels onder een paar luifels want het is ondertussen bloedheet in de zon.
Dat is ook bij de dansen te zien want nu krijgen de dansers tussen de twee dansen de gelegenheid om even wat te drinken, iets was we vorige keer niet gezien hebben.
Waar vorige keer de meeste dansers in hun kostuums rond bleven lopen zie je nu er veel die na hun groep omkleden in wat luchtere kleding, jammer om nog foto’s te maken als ze rondlopen maar wel begrijpelijk, want er zitten erg warme kledingstukken tussen.
Het blijft genieten en door steeds en poosje de schaduw op te zoeken ook vol te houden.

1413 1450Om 04:00pm is de laatste groep klaar en vertrekken we richting campground, wel maken we onderweg nog een stop bij de DQ voor een lekker ijsje, deze tent zit naast de campground dus dat is erg gemakkelijk.
De camper is lekker koel omdat we voor we op pad gingen de airco op automatisch gezet hadden.
Volgens de lichtreclame bij verschillende hotels was het 95F toen we terug liepen naar de campground.
In de camper eerst een lekker koud glas limonade en verder rustig aan, daar zijn de temperaturen ook naar.
Voor morgen hebben we besloten om een kleine omweg te maken in plaats van via de oostingang ‘de rechtstreekse weg vanuit Cody gaan we via de Chief Joseph Hyway (WY-296) en dan door de noordoostingang Yellowstone in zo pakken we Lamar Valley en de route Tower-Roosevelt > Mammoth > Norris nog mee op weg naar Island Park in Idaho.
Afgelopen week zijn we een paar keer kort in Montana geweest wat daarmee onze zesde staat was van deze reis.
Gereden: 0 mile.
Getankt: Gardiner, niet
Campground: Ponderosa Campground, kosten $ 43,20 met 10% AAA korting, full hookup en wifi.

Dag 21 zondag 19 juni
Cody > Island Park ID

Na het ontbijt rijden we om 07:50am van de campground weg alles ging op een of ander manier erg vlot vanmorgen.
Ook het van de plek af raken ondanks dat alle plekken bezet waren, ging zonder problemen.
Onze buurman 80 jaar oud en nog vrolijk met een HD rijdend kwam even kijken en stak zijn duim nog naar ons op.
We gaan eerst even langs de Walmart om aardbeien en de laatste kaarten voor het thuisfront worden ook gelijk gekocht.
We hadden de hoop die op de Powwow te kunnen kopen maar daar doen de indianen niet aan.
We waren nog maar net van de campground af toen we ons eerste wildlife al tegenkwamen, een Deer stak de weg over die was op de begraafplaats wezen ontbijten, denk ik.
Nog even de tank vullen en dan op weg, via de WY-120 west naar de WY-296 west aka Chief Joseph Scenic Byway en nog een stukje MO-212 west aka Bearthoot All AmericanByway naar de noordoost ingang van Yellowstone.

1472Langs de WY-296 spotten we nog een Deer en twee Sandcrane (kraanvogel)

1488We stoppen op de Dead Indian Pass voor een mooi zicht op de omgeving en bij de brug over Clarks River, die hier een schitterende Boxcanyon heeft uitgesleten.

14751479We passeren Cooke City ‘brandstof $ 2,799’ en Silver Gate en komen weer in Yellostone National Park.
Er is schijnbaar door de opperbison een algemene vergadering uitgeroepen in Lamar Valley, want zoveel Bison hebben we nog nooit bij elkaar gezien er lopen verschillen de grote kudde verspreid in de vallei.

1494 1496Op de verder route die wij door het park rijden via Tower-Roosevelt, Mammoth, Norris en Madison naar West Yellowstone komen we maar af en toe een paar Bison Bulls meer tegen.
Bij het Bald Eagle (Osprey) nest staan een grote groep mensen omdat wij er afgelopen week al twee keer gestopt zijn rijden we deze keer door.
Op het Blacktail Deer Plateau zit een Yellow-bellied Marmot op een rotsblok maar die verdwijnt na een foto al uit het zicht.
In Mammoth draaien we even een rondje om zo de kaarten te kunnen posten bij het postkantoor, de plaatselijke Elk kudde ligt er lekker in de schaduw uit te buiken.
Op het laatste stukje van Gibbon Meadows spot ik nog een Coyote maar ook die verdwijnt al vlug in het achterliggende bos.

1498Wel hadden we daar binnen een minuut al een kleine wildlife-jam veroorzaakt.
We beginnen aan ons laatste stukje Yellowstone en zien bij de Talus picknickarea een jam.
We kunnen net de zijweg indraaien en vinden dan ook nog een vrije parkeerplek net waar alle mensen staan.
Er lopen drie Elk dames met twee jonge er bij, een vrouwtje loopt aan onze kant, een ligt lui aan de andere kant van de Madison River en een staat met de twee jonge in de rivier.

1512 1515 1516We maken heel wat foto’s en op een gegeven moment komt er een van de parkwachters aan en die begint de mensen weg te sturen omdat ze dichtbij staan ‘minder dan 25 yards’ hij heeft daarvoor een apparaat waarmee hij de afstand tussen mens en dier kan meten.
Het probleem is het vrouwtje aan deze kant van de rivier de andere zijn op ruim voldoende afstand, het vrouwtje waar het om gaat loopt rustig te eten en gaat op een gegeven moment op haar gemak aan de oever van de rivier liggen op nog geen 10 meter van de camper.
We mogen gelukkig wel instappen en kunnen dan vanuit de camper nog wat foto’s maken van de twee andere vrouwtjes en de jonge dieren.
Als afsluiting rijden we de Riverside Drive die en kleine twee mijl langs de over van de Madison River loopt.
Daar geen wildlife meer gezien.
We gaan het park uit en volgen de US-20 zuid die na een klein stukje Montana doorgaat in Idaho wat onze zevende staat is deze reis.
De US-20 in Idaho is trouwens wel in slechte staat er staat dan ook een bord wat aan geeft dat men de komende 15 mijl rekening moet houden met een slecht wegdek.
We hoeven er vandaag maar 10 van te rijden want dan zijn we al bij de campground voor vannacht.
De City of Island Park waar de campground in ligt claimt dat het de langste Main Street van Amerika heeft met een lengte van 33 mijl.
Main Street is de US-20 en de plaats is erg langgerekt omdat er iedere keer als er een groepje huizen of een afslag naar een recreatie gebied van de National Forest is een snelheidbeperking van 45 m/u is ingesteld of je dat dan de langste Main Street moet noemen kan je een discussie over voeren maar zo zijn er veel meer van dit soort claims waar men een vraagteken bij kan zetten.
Gereden: 210,2 mile.
Getankt: Cody, 16,266 gallon á $ 2,399
Campground: Buffalo Run Campground, kosten $ 36,04 full hookup en wifi

 

terug vooruit

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.