Week 1

Week 1

Dag 1, woensdag 30 mei
Amsterdam – Las Vegas

Gisteravond al richting Schiphol gereden zodat we geen file problemen hebben, binnen twee uur waren we al bij het Etap hotel
Vanmorgen eerst op het gemak ontbeten en daarna met de shuttlebus naar Schiphol.
Bij de balie van Delta Air Line was het niet druk, zodat we zo aan de beurt waren, nog even taxfree shoppen en naar gate G-6 waar wel een behoorlijke rij stond voor de gebruikelijke vragen.
Om 10:40 ging vlucht DL 39 de lucht in dat was een kwartier te laat, na een rustige maar koude vlucht waar weinig te zien was door de bewolking landen we 45 minuten te vroeg op Atlanta airport.
De rij bij immigration was aanzienlijk zodat we daar de 45 minuten weer kwijt waren.
Eer dat we bij de bagageband waren hadden de koffers al de nodige rondjes gedraaid , toen naar customs die hadden geen zin in lange rijen dus was het papier inleveren en door lopen.
De koffers opnieuw inleveren en naar de volgende gate, eerst weer door security waar net als in Nederland de aansteker niet opgemerkt werd.
Met de trein naar de B terminal en daar eerst naar Starbuck om een frappo.
Volgens de boardingpass die we op schiphol al gekregen hadden moesten we bij gate B 14 zijn maar daar verschenen aan heleboel andere vluchten op de monitor dus maar eens een grote monitor met alle vluchten opgezocht en daar stond Gate A 7 op dus weer met de trein naar de A terminal.
Eerst nog even wat te eten gehaald en aan boord voor vlucht DL 833 naar Las Vegas ook hier weer veel bewolking tot half verwegen daarna konden we een beetje naar beneden keken.
Ook deze vlucht vertrok een kwartier te laat maar kwam toch 10 minuten te vroeg aan.
Naar de bagageband voor de koffers, nummer 1 kwam als eerste te voorschijn nummer 2 liet even op zich wachten en de reistas kwam helemaal niet, toen werd er omgeroepen dat een deel van de bagage uit Atlanta al met een eerder vlucht was meegekomen en dat die gereed stond bij uitgang 4 precies achter ons, toen ik omkeek zag ik de tas gelijk al liggen dus meepakken en naar de taxistandplaats.
Daar was het behoorlijk druk dus weer een kwartier in de rij.
Gelukkig stond er bij Excalibur hotel geen rij dus konden we gelijk inchecken.
Koffers naar de kamer en een rondje lopen zodat we gelijk even konden kijken waar we morgenochtend moeten staan voor de shuttlebus van El Monte.
Nog even wat gegeten bij de grote M en om 10:00 ging het licht uit.
Vandaag gereden 0 mile
Overnachting Excalibur Hotel

Dag 2, donderdag 31 mei
Las Vegas – Holbrook.

Vanmorgen om 5:30 waren we allebei wakker, op het gemak aankleden en even een bakje koffie gedaan.
Onderweg naar de pick-up plaats een ontbijtje gehaald en dat op het gemak buiten opgegeten.
Om 7:20 kwam de bus van El Monte zodat we om 7:45 al op het verhuurstation waren en die beginnen pas om 8:00 zodat ze eerst de computer nog moesten opstarten.
Na de gebruikelijke papierwinkel de camper inspecteren, geen nieuwe deze keer maar 1 met 35.000 mile op de teller dus even alles goed nakijken.
Er zaten hier en daar nogal wat kleine krasjes en een enkel deukje dus alle puntjes noteren.
Het is een AS-32 alleen is hij geen 32 feet maar 34,8 feet hierdoor heeft hij twee slide-outs, zowel de woonkamer als de slaapkamer schuiven naar buiten.
Verder heeft hij hydraulic leveling en een back-up camera waardoor je dus achter het stuur via een monitor kan zijn wat er achteraan gebeurt dat is gemakkelijk als je achteruit moet rijden.
Om 9:15 reden we weg van het verhuurstation, eerst naar de Wal*mart voor de boodschappen en campingstoelen ook de ondertussen beroemde BBQ hebben we gelijk gekocht.
Daarna was het een kwestie van mijlen maken.
Na vijf minuten oponthoud voor de security check bij de Hooverdam zijn we via de US-93 zuid en de I-40 oost doorgereden naar Holbrook.
Na de start in Nevada zitten we nu dus in Arizona onze twee staat deze reis.
In Kingman nog even een stop gemaakt voor de lunch bij Subway.
Om 5:45 draaiden we de campground op, na de camper op zijn plek te hebben gezet zijn we op het gemak de koffers uit gaan pakken en hebben alles een plekje gegeven.

001 002 003Vandaag gereden 332 mile.
Campground: OK RV Park.
Kosten cg met full hook-up en Wifi $ 27,27 met Goodsam korting.

Dag 3, vrijdag 1 juni
Holbrook – Bisti Badland – Farmington.

Vanmorgen om 7:00 opgestaan en op het gemak ontbeten, daarna nog even contact gehad met het thuisfront, gisteravond lukte dat niet door een zwakke Wifi verbinding.
Ook het reisverslag online gezet.
Woon- en slaapkamer inschuiven en de beentjes optrekken en we zijn weer klaar om te gaan rijden.
Eerst nog een stuk over de I-40 oost, bij Gallup getankt hier sloeg de pomp na $ 60,00 af dus twee keer de credit card er door gehaald zodat de tank weer ruim driekwart vol zit.
We zitten nu in New Mexico onze derde staat deze reis.
Daarna over de NM-371 noord naar Bisti Badland gereden, de grindweg er naar toe was nu wel helemaal te berijden zodat we zonder problemen tot het eind konden rijden.
Eerst een mooi vlak plekje uitgezocht om te parkeren en daarna eerst de lunch gebruikt.
Hierna een stuk badland aan de linkerkant van de weg bekeken, dit stuk is veel dichter bij dan het meer bekende stuk aan de rechterkant en heeft ook schitterende formaties.
We waren hier helemaal alleen.
Een hike van ongeveer 1 uur gemaakt in dit gebied.

008 016Daarna een stukje terug gereden tot het parkeerterrein van de rechter sectie, hier stond 1 auto en een tentje, de mensen die er bij hoorden kwamen net terug uit het rechter deel.
Verder niemand aanwezig zodat we ook dit stuk weer voor ons zelf hadden.
We hebben hier maar een deel van de formaties bekeken omdat ze een flink eind van de parking liggen.

051 052 056Voor het stuk wat wij gedaan hebben hadden we bijna twee uur nodig, als men hier alles wil bekijken heeft men een volle dag nodig.
Gezien de temperaturen en de harde wind was dat vandaag niet verstandig.
Een waarschuwing voor de mensen die dit gebied willen bezoeken neem voldoende water mee en zorg voor een goede zon bescherming, er is in het hele gebied nergens schaduw te vinden.
Omdat het heel hard waaide en we geen plek konden vinden waar we een beetje beschut stonden hebben we besloten om hier niet te overnachten maar door te rijden naar Farmington en daar een campground te zoeken.
Vandaag gereden 245 mile.
Getankt in Gallup 35,512 gallon á $ 3,379
Campground: Mom&Pop RV Park een leuke kleine campground met 36 RV en 4 tent plekken.
Kosten cg met full hook-up en Wifi $ 17,00

Dag 4, zaterdag 2 juni
Farmington – Bandelier NM

Vanmorgen eerst weer een verplaatsing gedaan via de US-550 oost en de NM-4 noord/oost.
De US-550 is voor een deel een erg saaie route die gelukkig wordt afgewisseld met erg mooie stukken die aan Badlands doet denken maar dan niet zo kleurrijk als Badlands NP.
De NM-4 is een hele mooie route met veel bochten en op en neer gaand.
Onderweg nog een korte stop gemaakt in Pueblo of Jemez waar we het visitorcenter bezocht hebben, de omgeving hier bestaat uit rosten die nog veel roder zijn dan Red Canyon bij Bryce NP.

060 062In Bandelier NM eerst de campground opgezocht om een plek vast te leggen, een mooie campground maar redelijk nauw dus voorzichtig rijden om geen takken te raken.
Hier eerst de lunch gebruikt en daarna het park in, eerst naar het visitorcenter voor wat meer informatie.
Aan de hand hiervan gekeken welke hike(s) we kunnen doen gekozen voor de Main Loop Trail met aansluitend de Alcove House trail.
De eerst is een rondje van 1,5 mile, de tweede een heen en weer van totaal 1 mile.

066 068 069 080De Main Loop trail is bijna helemaal verhard en gaat eerst een stuk over de bodem van de canyon langs een hele grote Kiva en de Tyuonyi (talus houses) waar men de overblijfselen van een heel groot gebouw met een paar honderd kamers kan bekijken, ook toen bouwde men al flatgebouwen want er zijn aanwijzingen dat er meerder verdiepingen waren.
Vervolgens gaat deze trail naar de canyon wall waar verschillende Cliff Dwellings te zien zijn.
Verschillende woningen van de Dwelling kan men ook van binnen bekijken, men moet hiervoor wel een aantal houten ladders op, de rest van het pad langs de dwellings is verhard met een aantal trappen om wat hoogte verschillen te overwinnen.

089 091 099Aan het eind van de Dwellings kan men via de bodem van de canyon terug naar het startpunt, wij zijn echter de trail naar Alcove House opgegaan.
Dit is een gemakkelijke wandeling van 0,5 mile over de bodem van de canyon met aan het eind een leuk toetje, om het huis wat in een cave gebouwd is te bekijken moet men 142 feet steil omhoog via vier houten ladders.
Dit laatste stukje is voor mensen met hoogtevrees niet echt aan te raden, wij vonden het een schitterende ervaring.
De wandeling terug naar het startpunt is volledig vlak.
Beide hikes waren in de canyon waar het zeer warm kan zijn, omdat men uit de wind loopt er is op het tweede deel wel veel schaduw omdat men in het bos loopt.
Een schitterend park waar men veel over de geschiedenis van de Pueblo indianen.
De Dwellings gaan helaas ten gronde door het vele bezoek wat dit park trekt, men kan goed zien dat er veel gelopen wordt en dat het publiek probeert de(grot)woningen groter te maken.
De onbeschadigde rotsen zijn licht tot donker geel en waar de mens er bij kan is de rots grijs.
Er zijn in dit deel van Bandelier NM nog een aantal trails waar men voor een deel een Backcounty Permit voor nodig heeft omdat die zo lang zijn dat men moet overnachten tijdens de hike.
Vandaag gereden: 199 mile
Getankt in Cuba 54,167 gallon á $ 3,379
Campground: Juniper Campground in Bandelier NM
Kosten cg: $ 12,00 Dry-camping (geen voorzieningen)

Dag 5, zondag 3 juni
Bandelier NM – Santa Fe

De dag begint bewolkt maar eerdat we wegrijden komt de zon er al doorheen.
Na het ontbijt de NM-4 noord weer verder gereden, onderweg nog een zijstapje gemaakt in de Town of White Rock waar men naar een Overlook kan gaan waar men een mooi zicht heeft op de Rio Grande die in het dal met veel bochten zuidwaarts stroomt ook heeft men zicht op een deel van de tegenover liggende canyon wall die uit witte rots bestaat.

103 104Hierna doorgereden naar de noord of te wel Tsankawi section van Bandelier NM.
In dit deel van Bandelier NM is maar 1 hike uitgezet, de Tsankawi Loop Trail deze is 1,5 mile lang.
Het is geen hike voor mensen met hoogtevrees omdat men ook hier weer een aantal ladders op en af moet en bijna heel de hike gaat langs de (boven)rand van een Mesa (tafelberg).
Na het aanloop stukje naar de Mesa toe moet men eerst een ladder op en vervolgens volgt men het pad naar boven wat de vroegere bewoners in de rotsen hebben gemaakt.

109 111 142De rotsen zijn gemaakt van vulkaanas wat nadat het is samengedrukt een hele zachte (tuva) steen vormt, de vroegere bewoners liepen op blote voeten of zachte sandalen daardoor sleten de rotsen ook wel uit maar niet zo vlug als met de (harde) schoenen van de tegenwoordige bezoekers .
Het pad is op sommige plaatsen zo ver uitgesleten dat men er tot middelhoogte omgeven wordt door de rotsen, het pad is dan ook nog geen twee voeten breed zodat men er doorheen moet schuifelen.
Eenmaal boven loopt men over de Mesa naar een oude Pueblo (dorp), dit is bijna niet te zien omdat men hier geen opgravingen gedaan heeft.
Via een volgende ladder gaat men een stukje naar beneden waarna men op de terugweg half verwegen de canyon wall langs een aantal mooie grotwoningen loopt ook hier gaat men weer door de diep uitgesleten oude paden. 129144124Onderweg ziet men op verschillende plekken ook nog schitterende Petroglyphs (rotstekeningen).
Al bij al een schitterende hike, door zijn ongereptheid is dit deel van het park veel mooier dan de zuid sectie.

119 147Hierna doorgereden richting Santa Fe, onderweg nog een stop gemaakt bij een Flea Market hier vond men veel standjes met Indiaan sierraden, potten en kleden maar ook de overal aangeboden Afrikaanse beelden vond met er volop.
In Santa Fe eerst een campground opgezocht voor de komende twee nachten en daarna nog wat boodschappen gedaan.
Half verwegen de middag werd de lucht steeds donkerder en tegen de avond viel er een buitje.
Vandaag gereden: 65 mile.
Campground: Los Campos RV Resort.
Kosten cg: met full hook-up en wifi $ 30,95 met Goodsam korting.

Dag 6, maandag 4 juni
Santa Fe – Kasha-Katuwe Tent Rocks NM – Santa Fe

Vanmorgen opgestaan met een strak blauwe hemel, rond kwart voor negen weggereden richting Kaska-Katuwe Tent Rocks NM.
Vanuit Santa Fe neemt men de I-25 zuid om vervolgens via de NM-16 en NM-22 naar het park te rijden.
De laatste 5 mile gaan over een grindweg, deze is goed te rijden maar wel zit er behoorlijk wat wasbord vorming in wat met een camper nogal wat trilling geeft.
Dit is een van de jongere National Monuments, sinds 2001 is het een NM wel valt het nog steeds onder de BLM en niet onder de NPS.
De toegang is $ 5,00 of gratis met een Golden Eagle of met de nieuwe Amerika the Beautiful Park Pass, de oude National Park Pass is niet geldig.
Het Fee-station is verplaatst naar het begin van de grindweg, vroeger moest men bij het park een ticket kopen en achter de voorruit liggen dat gaf mogelijk te veel problemen, het Fee-station is nu ook bemand.
Het park is alleen overdag geopend, ’s winters van8 am tot 5 pm en ’s zomers van 7 am tot 7 pm.
Zijn bekendheid heeft het gekregen door de bijzondere vorm van zijn rotsformaties, deze lijken er veel op tenten (tipi’s) en zijn gevormd doordat er een hard stuk rots de verwering van de onderliggende zachte tufsteen in de vorm van een tipi heeft veroorzaakt, het is een heel apart gezicht.
Het is een klein park met twee hikes, de eenvoudige Cave Loop Trail van 1,2 mile gaat helemaal over een grindpad met een gering hoogte verschil.
Men komt langs een aantal tent Rocks in 1 daarvan heeft zich in het verleden een grot gevormd die ook bewoond is geweest.

239 258De tweede hike is de 3 mile lange Canyon Trail deze kent een aantal steile klimmetjes waarbij men in totaal 630 feet moet klimmen en weer dalen, deze trail is een heen en weertje.
Men komt door een ander stuk van het park met werkelijk schitterende tent rocks.
Eenmaal boven heeft men een prachtig zicht op de zojuist gepasseerde tent rocks en ook op de tent rocks van de Cave Loop trail.

152 166 174 209We hebben beide trails gelopen en waren daar 3 uur aan kwijt.
De Canyon Trail is totdat de klim begint voor iedereen te doen maar de klim naar boven, zeker het laatste stuk kan problemen geven bij hoogtevrees.
Toen we op het keerpunt van Canyon Trail van het uitzicht zaten te genieten trok de lucht dicht en zagen we in de verte bliksemschichten aan de hemel dus maar vlug de terug weg genomen, onderweg naar beneden een paar druppels regen gehad.
Op het gemak terug gereden naar Santa Fe, hier aan het begin van de stad nog een Factory Outlet bezocht maar daar was nog niet de helft van de beschikbare winkel ruimte bezet dus waren we vlug uitgekeken.
Dan maar naar Hobby-Lobby deze hadden we gister al gezien maar dit is een van de weinige (grote) ketens die op zondag al zijn filialen gesloten heeft.
Ondertussen was de lucht pikzwart geworden en was het lichten niet van de lucht, even later kwam het dan ook met bakken uit de hemel en zagen we grote waterstromen over de weg lopen.
Een paar uur geshopt en toen we buiten kwamen stond de zon weer aan de hemel.
Door de avondspits terug gereden naar de campground.
Vandaag gereden: 70 mile.
Campground: Los Campos RV Resort.
Kosten cg: met full hook-up en wifi $ 30,95 met Goodsam korting.

Dag 7, dinsdag 5 juni
Santa Fe – Taos Pueblo – Great Sand Dunes NM.

Het is licht bewolkt als we wegrijden uit Santa Fe, via de US-285 noord rijden we naar de NM-68 oost die ons naar Taos brengt een schitterende route die voor een deel de Rio Grande volgt.
Onderweg nog even gestopt om een aantal rafters de rivier af te zien dobberen, er zat wat wild water ter plaatsen maar veel was het niet.

259In Taos even het visitor center bezocht om wat informatie over de omgeving te vragen en daarna doorgereden naar Historic Taos Pueblo.
Door de zeer vriendelijke bewoners een plaats aangewezen gekregen om de camper te parkeren en daarna naar de Admissions Booth voor kaartjes deze kosten $ 10,00 p/p en een extra $ 5,00 voor elke camera die men mee wil nemen.
Op het gemak alles rond de Pueblo Plaza bekeken, er waren een aantal mensen bezig om 1 van de huizen opnieuw van een laag rode klei te voorzien zodat we een indruk kregen hoe veel werk er toch wel aan deze manier van bouwen zit.
Rond de Plaza zijn veel woningen toegankelijk omdat men er een winkeltje in heeft, zo krijg je toch een indruk hoe het er binnen uit ziet, de andere woningen zijn niet toegankelijk omdat die gewoon bewoont worden.
De mensen zijn heel bereidwillig om uitleg te geven over de Pueblo en de leefwijze die men hier nog heeft.
Er worden per jaar heel wat festiviteiten gehouden die vaak ook voor het publiek toegankelijk zijn.

263 265 275Wij vonden het zeker een bezoek waard en een stuk interessanter dan het nieuwe Taos met zijn (schreeuwend dure) art galeries.
Na zo’n 2,5 uur de camper weer opgezocht en even beraad gehouden, de geplande campground ligt maar 7 mile verder en we hebben nog de hele middag dus besloten door te rijden naar Great Sand Dunes NM.
Wel via een andere route omdat die als scenic staat aangegeven, dat viel achteraf tegen, maar goed.
Eerst de NM-64 west op om een stop te maken bij de Rio Grande Gorge Bridge deze ligt 650 feet boven de rivier en is de op 1 na hoogste brug in de USA.
Op de restarea bij de brug de lunch gebruikt en daarna via de US-285 noord naar Alamosa, hier even getankt.
Via de US-160 oost naar de CO-150 noord die naar het park gaat.
We zitten nu in Colorado onze vierde stat deze reis.
Het waait erg hard in deze omgeving en dus hebben we net voor het park een campground opgezocht, deze ligt nog net niet tussen de duinen zodat we niet blind stuiven.
Hopelijk is de wind morgenvroeg gaan liggen voordat we het park gaan bezoeken.
Vandaag gereden: 195 mile
Getankt: in Alamosa 22,328 gallon á $ 3,359.
Campground: Great Sand Dunes Oasis, heeft ook tent plekken en cabins.
Kosten cg met full hook-up $ 29,94

terug   vooruit

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.